Waar moet je op letten bij de aanschaf van een eiwitshake?

Het is soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. Dat geldt natuurlijk ook voor de markt van de eiwitshakes. Tussen de talloze fabrikanten en verkopers van deze producten, die allemaal beweren kwaliteitsproducten aan te bieden die perfect afgestemd zijn op je doel om gewicht te verliezen of spiermassa op te bouwen is het lastig kiezen. Waar moet je nu op letten om te weten of een eiwitshake z’n prijs waard is of niet?

Welke soort eiwitten?

Er zijn vier types eiwitten beschikbaar in poeders en shakes – wei, caseïne, soja en rijst. Soja is een goede keuze voor vegetariërs maar wordt bijvoorbeeld afgeraden aan mensen met een schildklieraandoening omdat ze de hormoonhuishouding kan ontregelen. Rijst is dan weer geen ‘volledig’ eiwit en daarom meestal niet aan te raden.

Wei is wel een goede keuze en wordt net als caseïne uit melk gemaakt. De meeste eiwitproducten worden dan ook gemaakt met wei. Het is wei dat de meest volledige aminozuurketting biedt en net dat wat we nodig hebben om spierweefsel op te bouwen en te herstellen. Als het je gaat om af te vallen eerder dan spieren op te bouwen dan kan caseïne soms een betere keuze zijn. Caseïne kent immers een langere verteringstijd en geeft je daardoor langer een gevuld gevoel.

Wat moet je vermijden?

Sommige eiwitproducten bevatten ingrediënten die je niet meteen zou verwachten of die je liever wil vermijden. Bepaalde kruiden bijvoorbeeld kunnen vervuild zijn met zware metalen of kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Maar ook toegevoegde vitamines zijn soms overbodig en kunnen leiden tot een overdosering die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Sommige poeders en shakes zullen ook veel suikers of zoetstoffen bevatten die het aantal calorieën per consumptie flink kunnen doen stijgen. Verder moet je oppassen met shakes die je energie beloven en die gemaakt worden met cafeïne, guarana of cacao, allemaal stoffen die je wel stimuleren maar die je ook slapeloosheid kunnen bezorgen en je uitputten.

De juiste keuze maken

Uit onafhankelijk consumentenonderzoek blijkt dat bepaalde fabrikanten minder eiwitten in de shakes verwerken dan ze claimen of dat ze ingrediënten gebruiken waaruit de eiwitten verwijderd werden. Dit doen ze meestal om bij eenvoudige tests niet gedetecteerd te kunnen worden als frauduleus. Verder bleken sommige producten meer vetstoffen of koolhydraten te bevatten dan ze op het etiket aangaven.

Jammer genoeg is het als consument onmogelijk te weten of het etiket van een eiwitshake juist is of niet. Het enige dat je kan doen is op internet op zoek gaan naar rapporten van test- en consumentenorganisaties over het product van je voorkeur.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *